Blog

Sve što niste znali o automobilu Maserati

Puno je ljudi koji bi trebalo da budu upoznati sa imenom i istorijom brenda Maserati.

Jedan od najpoznatijih italijanskih proizvođača luksuznih automobila. Iako je danas uspešan, istorija brenda Maserati uopšte nije bila laka i jednostavna. Tokom višegodišnjeg postojanja (nastao je 1914. godine) Maserati je bio na ivici finansijske propasti više puta. Nije preterivanje reći da bi Maserati, da je imao malo manje sreće, verovatno nestao u prašini istorije poput mnogih drugih proizvođača automobila koji su otpočeli u otprilike isto vreme.
Međutim, sada kada je tako dugo opstao, i osvojio srca velikog broja ljubitelja dobrih automobila, ovaj brend, uz kvalitet i luksuz koji neguje, verovatno će trajati još dugo. Zaista, ime i tradcija na kojoj počiva ovaj brend nisu zamišljeni u jednom danu, što znači da dobro poznat brend poput Maseratija vredi mnogo više od mnogih novijih marki automobila.

 

Evo nekoliko činjenica koje možda niste znali o ovom brendu Maserati

 

 1. Maserati je nazvan po porodici Maserati. Preciznije, ime je dobio po šest sinova Rodolfa i Karoline Maserati. Različiti članovi porodice doprineli su razvoju ovog proizvođača automobila u različitim vremenima, na različite načine.
 2. Trident ili trozubac po kome prepoznajemo ovaj veličanstveni brend uzet je sa fontane rimskog boga mora – Neptuna, iz Bolonje gde je Maserati rođen. Prijatelj porodice izabrao je ovaj prepoznatljivi simbol grada jer je Neptun u isto vreme i bog konja što ga čini adekvatnim za zaštitni znak trkačkog automobila.
 3. Pre nego što su počeli da se bave automobilima, Maseratijevi su proizvodili svećice za automobile.
 4. Braća Maserati, pre osnivanja fabrike, radila su u proizvodnji automobila za jednog drugog italijanskog proizvođača. Kada je ta fabrika ugašena, braća su uposlila svoje znanje i Maserati je počeo da proizvodi trkačke automobile. Davne 1926. nastao je prvi automobil ovog brenda.
 5. Bolonja kao mesto rođenja ove marke automobila odavno je u prošlosti. Savremeni centar proizvodnje danas se nalazi u Modeni.
 6. Nekadašnji ekskluzivni vlasnik Maseratija, italijanski biznismen Adolfo Orsi zadržao je članove porodice pod ugovorom celu deceniju zbog njihovog izuzetnog inženjerskog znanja. Manje je poznato da su Maseratijevi kasnije (1947. godine) osnovali O.S.C.A. – još jednu kompaniju koja se bavila proizvodnjom trkačkih automobila. Kompanija je takođe prodata drugim vlasnicima, pa su članovi ove porodice nastavili da rade za druge, u istom biznisu.
 7. Proizvodnju automobila Maserati zaustavila su, ili usporila, oba svetska rata. Porodica nije želela da učestvuje u ratu na strani okupatora. Zapravo, braća su nastavila da prave svećice za napajanje avionskih motora. Posle Prvog svetskog rata, Maserati je osnovan u prostorijama stare fabrike flaša gde su nastavili da usavršavaju svoje motore. Odbijanje saradnje sa nacistima u Drugom svetskom ratu takođe ih je sprečilo da se takmiče u prestižnom poduhvatu kontrukcije gradskog automobila za Benita Musolinija. Musolini je želeo da ima moćan auto koji će prevazići impresivni Hitlerov Porše.
 8. Ipak, jedan automobil ovog brenda osvojio je jednog drugog važnog vladara. Poslednji šah Irana Muhamed Reza Pahlavi bio je impresioniran modelom Maserati 3500. Za njega je potom izrađen custom made model 5000 GT poznat pod imenom Šah od Persije. Samo 34 ovakva automobila su napravljena i prodata elitnim kupcima, svaki po ceni od oko 17 000 dolara.
 9. Pored osvajanja dva Indi 500, 1939. i 1940. godine, još jedna sjajna trka obeležila je istoriju ove marke automobila. Potomak italijanskih imigranata koji su se naselili nadomak Buenos Ajresa, a po zanimanju automehaničar Huan Manuel Fanđo u Maseratiju 1957. godine osvaja nemački grand pri (Formule 1) za volanom modela 250F.
 10. Maserati je u istoriji imao 5 različitih vlasnika. Porodicu čije ime nosi, porodicu Orsi, Citroen, zatim Alesandra Tomasa i na kraju Fiat.
 11. Ko su vozači Maseratija? Od poznatih sportista do Holivudske elite. Prestižna modna rešenja unutrašnjosti ovih automobila osvojila su brojne ljubitelje četvorotočkaša. Neki od njih su: Kanje Vest, Antonio Silva, Bredli Kuper, 50 Cent, Apolo Ono, Gven Stefani, Kameron Dijaz – da navedemo samo neke.

Ovo su samo neke činjenice o ovom izuzetnom automobilu i njegovoj istoriji.

Maserati servis u Autoverde

Servis Autoverde je u mogućnosti da ponudi veoma ličnu, i istovremeno isplativu profesionalnu uslugu servisa Maserati automobila.
Naši serviseri odgovoriće na sva vaša pitanja o održavanju automobila i pružiće vam uvid u razlike između modela. Iskustvo i kvalifikacije tehničara servisa Autoverde su na najvišem nivou.

Prilikom Maserati servisa, naš tehnički tim će vas sprovesti kroz svaki korak servisa, jer su integritet i transparentnost osnovni principi našeg poslovanja. Mi smo servis koji voli automobile. Servisiramo i održavamo automobile na najvišem nivou. Razumemo da su svi vozači različiti, i znamo da je svaki model automobila jedinstven, i tako ga i tretiramo. Na vašem vozilu uvek će raditi najpouzdanije ruke, kako bi osigurali da sve radi u najboljem redu.

Servis Autoverde bavi se svim luksuznim automobilima. Za sve usluge, popravke ili održavanje, ili savete našeg servisnog odeljenja, slobodno nam se obratite.

 

Call Now ButtonPozovite nas